Lim Guan Eng Desak Mufti Pahang Mohon Maaf

Kenyataan Mufti Pahang Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman yang mendakwa DAP tergolong dalam kalangan kafir harbi adalah keterlaluan dan tidak boleh diterima kerana DAP tidak pernah menentang Islam, kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

LGE
“Perkataan yang begitu ganas ini tidak harus keluar daripada mulut seorang mufti yang kedudukan begitu tinggi dan mulia. Ini macam cakap bahawa minta bunuh orang, sama tahapnya,” katanya.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata jika parti itu menentang Islam, kerajaan DAP Pulau Pinang tentu tidak menyediakan peruntukan untuk hal ehwal agama Islam, membina sekolah agama rakyat dan menderma tanah untuk membina kompleks mahkamah syariah.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini hari ini bagi mengulas kenyataan Mufti Pahang itu yang disiarkan Utusan Online pada Khamis lepas.

Abdul Rahman juga dilaporkan berkata hukum bagi mana-mana umat Islam yang bekerjasama atau bersekongkol dengan DAP adalah haram serta berdosa besar, manakala politik kebencian yang diamalkan DAP jika dijalankan secara berterusan dibimbangi boleh menggugat keamanan dan keselamatan negara.

Justeru, Lim mahu Abdul Rahman menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf.

– Bernama/Malaysiakini

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s