Selaraskan Institusi Pendidikan Islam Bawah Satu Badan

KUALA LUMPUR: Semua institusi pendidikan Islam di negara ini perlu diselaraskan semula di bawah satu badan pentadbiran bagi mengawal sistem pengajian di sekolah-sekolah berkenaan.

zuhdi
Timbalan Pengerusi Lembaga Penasihat Penyelarasan Pelajaran dan Pendidikan Agama Islam (Lepai), Datuk Dr. Mahmood Zuhdi Abd. Majid berkata, Lepai boleh diberi tanggungjawab dalam penyelarasan itu kerana institusi-institusi pengajian pondok, pusat-pusat pengajian tahfiz dan sekolah-sekolah al-Quran pada masa ini tidak di­letakkan di bawah satu bumbung.

Katanya, pada masa ini Lepai sedang menye­mak semula kurikulum pengajian Islam termasuk di peringkat prasekolah yang dijangka siap pada tahun ini.
“Usaha ini dilaksanakan de­ngan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melibatkan pakar-pakar dalam bidang pengajian Islam supaya kita boleh memberi pilihan kepada sekolah-sekolah berkenaan untuk memilih bentuk kurikulum yang ditentukan dan disediakan di peringkat negeri, Persekutuan atau Jakim sahaja.

“Kita mahu sekolah-sekolah pendidikan agama ini berkembang secara boleh dikawal supaya Islam dilihat dari sudut positif,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas penegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung usaha bagi menyelesaikan masalah kumpulan pengganas Daesh yang mesti dilakukan di peringkat akar umbi dengan mengkaji semula sistem pendidikan agama di sesetengah insti­tusi bagi mengesan jika terdapat kelemahan yang mengakibatkan sekumpulan individu terjerumus ke lembah ekstremisme.

Dalam pada itu, Mahmood Zuhdi yang juga Pengerusi Majlis Dakwah Negara menjelaskan, usaha mengekang ancaman Daesh tidak hanya dibuat dengan mengkaji semula sistem pendidikan agama tetapi perlu digerakkan dengan langkah memperkukuhkan perpaduan umat Islam.
Katanya, kerjasama rapat dengan semua pihak berkaitan sedang dilaksanakan dengan memberi tumpuan kepada mempertingkatkan nilai pendidikan Islam supaya masyarakat Islam lebih bersikap positif.
yusri
Menyokong pendapat sama, Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Dr. Yusri Mohamad berkata, kemunculan banyak fahaman songsang adalah berpunca daripada salah faham terhadap agama Islam yang boleh dikaitkan dengan pendidikan agama yang tidak mantap.

Sehubungan itu, beliau berkata, adalah wajar untuk mengkaji semula sistem pendidikan agama untuk mencari ruang kelemahan dalam sukatan pembelajarannya.

“Saya lihat dalam pendidikan agama, penekanan dalam semua aspek tidak dilaksanakan secara menyeluruh, tidak seimbang dan bersepadu. Sebagai contoh, aspek akhlak dan akidah kurang diberi penekanan berbanding syariah dan fikah bagi menjawab persoalan agama yang lebih besar.

“Namun demikian, kita juga perlu melihat aspek lain yang menyebabkan masyarakat terpengaruh dengan ideologi songsang Daesh kerana mereka yang terjebak bukan ramai berlatar belakang pendidikan agama, tetapi ada antara mereka mengalami tekanan hidup dan sebagainya,” katanya. – Utusan

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s