Perkahwinan Unik: Bertukar Cincing Berupa Ular Sawa Hidup Berwarna Emas

BEIJING: Kebiasaannya, pasangan pengantin yang melangsungkan perkahwinan mereka akan bertukar cincin sebagai tanda ikatan hubungan antara suami isteri.

Namun berbeza kisahnya di China yang menyaksikan sepasang pengantin memiliki cara unik untuk mengabdikan perkahwinan mereka apabila saling bertukar ular sawa berwarna emas ketika melangsungkan hari berbahagia mereka.
ular-tukar-3
Menurut portal People’s Daily Online, perkahwinan unik itu berlangsung di sebuah hotel dekat wilayah Jilin pada 16 September lalu yang menyatukan Wu Jianfeng dan Jiang Xue.

Pasangan terbabit berkata, pertukaran ular sawa yang masing-masing memiliki berat 30 kilogram dan 15 kilogram itu sebagai cenderahati perkahwinan mereka.

Malah video pertukaran ular tersebut turut dimuat naik dalam laman sosial Weibo sehari selepas majlis perkahwinan itu dan menjadi bualan netizen di China.

Pengantin lelaki, Jianfeng berkata, dia merupakan seorang pencinta haiwan dan tampil dengan idea tersebut sebagai kempen pemuliharaan hidupan liar.

“Saya memberikan ular sawa seberat 30 kilogram kepada isteri, Xue dan dia membalasnya dengan memberi reptilia sama seberat 15 kilogram.

“Jangan memukul atau membunuh ular sawa jika anda terserempak dengan haiwan ini,” katanya sambil menambah kedua-dua ular tersebut ditemukan di Bandar Jilin pada tahun lalu.

Kedua-dua reptilia itu merupakan jenis ular sawa Burma yang bermutasi menjadi ular sawa albino dan boleh mencapai panjang kira-kira tujuh meter.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s