Indeks Syariah Selari Dengan Agenda Transformasi Nasional

PUTRAJAYA: Pelaksanaan Indeks Syariah Malaysia yang diselarikan dengan agenda Transformasi Nasional 2050 (TN50) mampu melonjak ekonomi dan membawa kejayaan kepada negara serta rakyat, kata Datuk Seri Najib Razak.
indeks-syariah1
Perdana Menteri berkata, pelaksanaan indeks syariah penting untuk memastikan urus tadbir negara berdasarkan lima prinsip maqasid syariah iaitu menjaga agama, nyawa, akal, keturunan dan harta.

“Kita ada impian besar hendak memastikan dalam masa lapan tahun lagi ekonomi negara dilonjak daripada RM1.3 trilion ketika ini kepada RM2 trilion. “Bayang-bayang itu sudah nampak dengan dipacu projek Aliran Transit Massa (MRT), Lebuhraya Pan Borneo, projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) dan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL).

“Tapi, lebih daripada itu saya sudah tetapkan dan kerajaan ingin lihat supaya dalam tempoh 30 tahun, kita hendak Malaysia jadi negara kelas dunia, 20 (negara) terhebat di dunia.

“Semua ini mesti kita lihat dalam konteks prinsip maqasid syariah, yang mana kita tahu bukan saja untuk orang Islam, tapi universal aplikasinya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran Buku Pelan Pelaksanaan Indeks Syariah Malaysia 2016-2018 di Seri Perdana, di sini, semalam.
indeks-syariah

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s