Jawapan Kekeliruan 1MDB

1mdb
》1. Laporan 1MDB telah memenuhi Perkara 106 dan Perkara 107 Perlembagaan Persekutuan.

Kenapa laporan 1MDB diOSAkan?

i. Ada maklumat2 berkenaan siasatan kes 1MDB diperolehi oleh BNM melalui mekanisma risikan dan bukan untuk tujuan pendakwaan. BNM dan pihak berkenaan hanya hanya boleh nengesahkan kemusykilan yang wujud di dalam pertikaian kes siasatan antara petugas siasatan.

ii. Terdapat juga ahli PAC yang menggunakan cebisan dari laporan (edited article) 1MDB dengan tidak bertanggungjawab tanpa merujuk terlebih dahulu kepada PAC. Tujuan penggunaan cebisan laporan enterim 1MDB yang digunakan ini adalah untuk memburuk2kan kerajaan Malaysia dan syarikat 1MDB.

iii. Permohonan untuk laporan 1MDB ini diOSAkan adalah atas permohonan Ketua JAN itu sendiri.

iv. Gabenor BNM juga telah membuat laporan polis tentang fitnah dari WSJ dan SR yang membuat liputan media tanpa menyatakan sumber maklumat yang diperolehi.

》2. Telah wujud satu konspirasi terancang yang diketuai oleh konspirator dipercayai Tun Mahathir untuk menjatuhkan DS Najib.
mahathir
》3. Peguam Negara TS Ghani Patail ditamatkan perkhidmatan adalah mengikut peruntukan Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan dan ianya atas perkenan YDPA.

》4. Penutupan kes siasatan 1MDB dibuat oleh AG TS Apandi Ali memandangkan

i. Siasatan pihak SPRM berkenaan wang RM2.6 bilion, SRC International iaitu entiti yang ada hubungkait dengan 1MDB tidak menemukan kesalahan dari segi aliran wang keluar masuk, sumber kewangan tidak mencurigakan dan ianya tidak menyalahi undang2 perbankan.

ii. Peguam Negara juga memohon pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan yang dibuat oleh pihak Peguam Negara untuk mencabar keputusan tersebut di mahkamah, agar TAFSIRAN keputusan beliau boleh diperincikan lagi.

》5. DOJ melalui Loretta Lynch telah mengumumkan yang tiada kesalahan berlaku di dalam syarikat 1MDB.

》6. Mathias Chang dan Dato Husam Musa telah menarik balik samannya terhadap 1MDB memandangkan tiada kesalahan melalui bukti2 yang dikemukan. Malahan dakwaan mereka hanyalah melalui pendekatan ‘hearsay’ semata2.

》7. Pertikaian 1MDB dan IPIC/Aabar di mahkamah timbangtara London juga banyak memihak kepada 1MDB. Sekiranya 1MDB dapat memenangi keputusan penghakiman timbangtara ini, maka moral dan nilai aset 1MDB akan bertambah.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s