YaPEIM SALUR SUMBANGAN KE ACHEH

Gelombang raksasa tsunami menghancurkan Acheh pada Disember 2004. Usaha membangunkan semula Acheh memerlukan bantuan dan sumbangan daripada luar.

WhatsApp Image 2017-06-09 at 08.50.33 (1)

Alhamdulillah, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) turun melaksanakan tanggungjawab dan amanah penyumbang dengan menyalurkan sumbangan sebanyak RM1 juta untuk pembangunan di Kabupaten Pidie Jaya. Sumbangan ini melibatkan pembinaan surau, bantuan pendidikan kanak-kanak, bantuan kesihatan dan sebagainya.

WhatsApp Image 2017-06-09 at 08.50.32 (1)

Dalam Majlis Penyerahan Surau Al-Khair, Pidie Jaya , Acheh, Dato’ Abibullah Haji Samsudin, Ketua Pengarah YaPEIM, menjelaskan bahawa sumbangan yang dihulurkan ini adalah hasil sumbangan daripada orang ramai di Malaysia. YaPEIM selaku pemegang amanah bertindak sebagai perlaksana kepada tabung tersebut.

Surau Al-Khair yang dirasmikan tersebut berjaya dibina dalam tempoh 3 bulan sejak januari 2017. Inilah antara aktiviti YaPEIM sejak 2005 lalu setelah tsunami melanda. YaPEIM turut melaksanakan program di Acheh termasuk membantu anak-anak yatim di daerah-daerah lain.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s